2010. jún. 26.

Alapozó 2.: Fad Gadget - Fad Gadget by Frank Tovey

A 80-as évek közepén, mint minden lelkiismeretes és elkötelezett "módos" kívülről fújtam a Depeche Mode megalakulásának történetét. Így azt is tudtam, hogy a DM karrierjének korai szakaszában több alkalommal is előzenekarként lépett fel többek között a Fad Gadget előtt. De Frank Tovey projektjéről ennél többet akkoriban még nem tudtam.
Néhány évvel később – még mindig kockaséróval – már más elektronikus zenét is hallgattam, így tévedtem az industrial, EBM vizekre (erről majd később bővebben…), ahol kezembe akadt egy házi készítésű válogatás kazetta. Eléggé apokaliptikus szerkesztéssel, szemlélettel készült: így békésen megfért egymás mellett (után) a Yazoo, Bigod 20, Throbbing Gristle, Fad Gadget és még sokan mások.
Ezen a kazettán megtalálható volt a már akkor is klasszikusnak számító Ricky’s Hand:





További évek teltek el és - be kell hogy valljam - 3-4 válogatás albumon megjelent Fad Gadget számon kívül nem bővült az ismeretem a projektről. Aztán a 90-es évek közepétől egyre jobban kezdek érdekelni az akkori gyűjtési területemen (Zoth Ommog, Machinery kiadók) kívül eső együttesek is. Próbáltam beszerezni  Fad Gadget korai lemezeit, de nem sok sikerrel.
Ezért volt örömteli számomra, hogy a Fad Gadget reaktiválásnak köszönhetően - amikor a sors furcsa fintoraként, vagy inkább a Depeche Mode gesztusaként, köszöneteként - a Fad Gadget lett a DM előzenekara - megjelent egy dupla best of album a Mute gondozásában.
Frank Tovey váraltan és sokkoló halála után pedig egy teljes életművét összefoglaló kiadvány Fad Gadget by Frank Tovey címmel.

Fad Gadget - Fad Gadget By Frank Tovey

A Mute által 2006-ban kiadott Fad Gadget By Frank Tovey a tökéletes zenei antológia. A legfontosabb Fad Gadget dalok mellett, megtalálhatóak rajta a különböző Frank Tovey projektek (pl. The Pyros) reprezentatív dalai; rajongói toplista alapján összeválogatott "best of" rész. A 2 (!) DVD-n pedig - többek között - korai koncertfelvételeken győződhetünk meg Frank Tovey polgárpukkasztó előadásainak hatásáról, illetve jól dokumentálva "láthatjuk" hogy a minimalista elektronika mellett hogyan teljesített egyéb területeken, legyen az avantgárd, kísérleti vagy akár "kocsmazene"....




Fad Gadget - The Best Of Fad Gadget


Akit csak a Fad Gadget elektronikus életműve érdekel, azoknak a dupla CD-n megjelentett The Best Of Fad Gadget kiadványt tudom ajánlani. Szinte teljes kislemez gyűjtemény, B-oldalakkal, a legfontosabb album track-ek, remixek, egyszóval egy teljes áttekintést nyújtó kiadvány ez is.

Összefoglalva: Ez a két Fad Gadget válogatás megkerülhetetlen azoknak akik szeretnék hallani, átélni azokat az éveket amikor az alternatív elektronikus zene megszületett a punk, a new wave öleléséből. Frank Tovey kétségkívül ott volt ennek a stílusnak a születésénél, és Frank Tovey halálával az egyik Alapítót vesztettük el...




Hivatkozások:
Fad Gadget
Fad Gadget - Fad Gadget By Frank Tovey - Discogs
Mute Records

2010. jún. 20.

Fülbemászó 2.: Wolfsheim - Once In A Lifetime

Melankólikus téma, fantasztikusan eltalált dallam, jellegzetes vokál. Mi kell még az igazi szinti-pop slágerhez?
Ha ismerőseimmel folytatott beszélgetés során szóba kerül a zene (szóba kerül...), illetve az általam kedvelt stílusok, akkor a szinti-pop kategória esetében az elcsépelt "mint a Depeche Mode" segítség helyett - ami egyébként már nem is igaz.. mármint hogy a DM tisztán szinti-pop-ban utazna - mostanában a Wolfsheim örökbecsű slágerét adom meg referenciapontként.

(A hamarosan útjára induló Nagy Stílushatározóban, itt a blogon, majd ezt bővebben is kifejtem!)
A kislemezként és a Spectators albumon is megjelenő dal, kétségkívül a zenei főáramban is megállja/megállná a helyét.


Érzelmes, de mégsem csöpögős. Dallamos, de mégsem sablonos. Megunhatatlan!

Aki többet szeretne megtudni a Wolfsheim és Peter Heppner munkásságáról annak ajánlom ezt a magyar nyelvű cikket, már csak azért is mert nagyon ritka, hogy a honi hivatásos újságírás ingerküszöbét elérje ez a fajta zenei szubkultúra. Ez az egyik üdítő kivétel!

2010. jún. 19.

Lost - Eltűntek 1.: Zero Defects

Kevés együttes mondhatja el magáról - még az alternatív elektronikus underground világában sem - hogy a 90-es években létrehozott, kiadott 2 albummal, 1 kislemezzel és 1 EP-vel a hátuk mögött még mindig emlékeznének rájuk.
A Zero Defects (Sascha Kurz és Thorsten Marx) azonban mindenképpen ott van azon projektek között akiket nem lenne szabad elfelejteni.
A legendás Zoth Ommog kiadó kötelében előbb néhány válogatás lemezen (pl. Electronic Youth Vol. 1) megjelent dal után a Duracell című alapművel robbantak be


A Durablity maxi és a Non Recycleable album tökéletes páros! Energikusan ötvözi a Nitzer Ebb féle ritmusokat ( a Clone Breeders egy az egyben NE koppintás...), az akkori német színtérre jelemzőbb dinamikusabb, táncolhatóbb electrót.
A Thoughtographic EP-n már egy sokkal kísérletezőbb arcát ismerhetjük meg a projektnek. Szaxofonos (!) szólók, a korábbi egyszerűbb és megszokott - EBM előírásokat követő - dalszerkezettől eltérő kompozíciók eredményeképpen már nem volt egyértelműen sikeres a lemez fogadtatása.
A minimalista electro stílusra hegyezett ,Komma album olyan rossz, hogy jelen bejegyzésben eddig ráfordított karakterszám is merő pazarlás...
Az Infacted kiadó által bejelentett 13 számos Duracell újrakiadás mindenképpen ajánlott régi és új EBM/Electro kedvelőknek!

2010. jún. 1.

Fülbemászó 1.: Click Click - Sweet Stuff

A 90-es évek elején már kívülről fújtam a Depeche Mode albumokat, kislemezeket de már megkezdődött az industrial/electro/EBM színtérbe történő "integrálódásom" is.
Különböző rejtélyes, házilag másolt, összeválogatott kazettákon jutottak el barátaim révén a különböző zenék. Az egyik ilyen kazettán akadtam rá először a belga Click Click együttesre, pontosabban a Sweet Stuff című fantasztikus alkotásukra:



Az első élmény leírhatatlan... Végighallgatás a walkman full hangerején, aztán visszatekerés, újra lejátszás, visszatekerés.... és így tovább sokszor... nagyon sokszor.
A megszokott popstruktúrákról teljesen eltérő felépítés, fantasztikusan eltalált, vontatott basszusfutamok, az egyszerű ritmusra "rárakódott" zörejek, fenyegető vokál, effektek, szájharmónika (?) szóló, kaotikus mégis jól átgondolt formában.
Kicsit később sikerült megszereznem - másolt - kazettán a Wet Skin And Curious Eye albumot (vagy EP-t?) és a Click Click örökre belopta magát a szívembe, agyamba.
Érdemes ellátogatni a Rotorbabe Recordings oldalra, ahol sok-sok Click Click tartalom tölthető le, vásárolható meg!

Sok évnyi szünet után egyébként a Click Click újra aktivizálódott aminek eredménye néhány újrakiadás lett és számos (?) koncertfellépés:


http://www.discogs.com/artist/Click+Click

A Fülbemászó sorozatban minden esetben olyan konkrét dalokról fogok írni, melyek egyszerűen nem hagynak/hagytak nyugodni amíg több tucatszor meg nem hallgattam őket. Volt olyan amikor az ilyen találkozás szerelem volt első látásra, de többször is előfordult, hogy sokadik nekifutásra alakult ki a függőség.