2010. dec. 28.

Évzáró 2010

1990-ben azt gondoltam, Claus Larsen egy félisten aki a világ összes problémáját megoldja.
2000-ben azt gondoltam, Claus Larsen a világ legjobb zenésze aki az engem is érdeklő problémákról zenél.
2010-ben azt mondhatom, Claus Larsen a barátom, akit ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, mint engem, csak éppen ő a színpadon, a zenéje segítségével képes a gondolatait hatásosabban kifejezni.

Eredetileg azt terveztem, hogy lesz egy 2010-es évet értékelő bejegyzésem. De aztán átgondolva rájöttem, hogy:
  • ebben az évben az október 16-i koncert olyan mértékben fontos és emlékezetes volt számomra, hogy nincs értelme XY lemez megjelenéséről, Z kiadó fontosabb lépéseiről elmélkednem
  • a blog igazán szeptemberben indult el, így nincs még egy teljes év mögötte.
Ezért ezen - évet értékelő írás - utoljára még visszaemlékezne a 2010. október 16-i koncertre, annak előzményeire, körülményeire.

Tudom, hogy elcsépelt közhely, de Claus Larsenben egy nagyon közvetlen embert ismerhettem meg, aki a megérkezése után már azonnal azon igyekezett, hogy minél jobb koncertet tudjon adni másnap este.
Kifejezetten kérte, hogy ne szervezzünk külön programot neki, mert pihenni szeretne a koncert előtti estén, de végül egy nagyon rövid városlátogatásra sikerült rávenni, illetve egy vacsora még belefért az esti programba.
Teljesen tisztában volt/van a státuszával, így amikor az FLA az esti koncert előkészületei során újabb és újabb kérésekkel állt elő, konstruktív hozzáállást tanúsított, minden változtatásban partner volt, mivel ő "csak" egy "follow-up" fellépő volt.
Sztárallűrjei egyáltalán nem voltak és még a koncert előtt többször is elmondta, hogy ilyen fogadtatásban, ilyen vendégszerető közeghez még nem volt szerencséje.

Mindent összevetve nekem a 2010-es év zenei eseményei közül a Leæther Strip koncert kimagaslott!

Annak érdekében, hogy némi "hozzáadott érték" is megjelenjen ebben a cikkben és ne csak a szentimentális visszaemlékezés, így néhány friss, csak itt publikált információ Claus Larsentől:
  • 2011 első feladataként befejezi az Electro Punks Unite címre hallgató Klutae albumot. 50%-os készültségben van jelenleg a nagylemez. Claus a Chemnitzben megtartott Dark Storm fesztiválon elő is adta a címadó dalt.
  • A Klutae album után a Retention sorozat 4. részéhez lát hozzá, mely az Underneath The Laughter albumot fogja tartalmazni, illetve a már szokásos módon néhány dalt újra fel is vesz. Elképzelhető, hogy egy-két új szerzemény is rákerül a dupla CD-re.
  • Az első hírként már említett Klutae album egyébként nagy eséllyel az utolsó is lesz (legalábbis egy időre) és a szinti-pop irányába kacsingat!! Ez jelentheti azt is, hogy a következő Leæther Strip albumok a One Nine Eight Two bónuszlemezen található alkotásokhoz hasonló dalokat is fognak tartalmazni, de az is lehet, hogy egy új side-project indul el ezen az ösvényen. Ezt még nem döntötte el.
  • Szeretne 2011-ben is fellépni hazánkban illetve más közép- és kelet-európai országokban is.
Reméljük minden terve - így az újabb budapesti koncert is -  teljesül a 2011-es évben!