2010. dec. 30.

Fülbemászó 6.: Suicide Commando - Hellraiser (Psychopath 01-Version)

Kevés olyan EBM/industrial együttes van, amely a 80-as évek vége óta aktív és még mindig képes "megmozgatni" az alternatív elektronikus zene kedvelőit.
Az egyszemélyes, belga Suicide Commando ilyen. Johan Van Roy 1988-ban adta ki első albumát a legendás ZNS Tapes kiadó segítségével. (A ZNS Tapes kiadó belinkelt honlapját érdemes meglátogatni, mert szinte az összes kiadvány legálisan letölthető!) Alapvetően a korai munkák minimalista EBM-ként határozhatóak meg: a Klinik nyomdokain, talán annál zajosabb megoldással, koncepcióval.
A Suicide Commando Electronic Body Music területtől a 2000-ben megjelent Mindstrip albummal, konkrétan a Hellraiser kislemezzel, track-kel vett rövid, de egyértelmű búcsút.

Ez a dal már egyértelműen jelzi, hogy a Suicide Commando a dark electro, hellektro sőt, a Techno Body Music felségterület meghódítására indult.
Személy szerint nekem nagyon hiányzik a "régi" Suicide Commando, de a Hellraiser  - váltás ide, váltás oda - egy tökéletes alkotás. Sokaknak a Hellraiser VNV Nation remixe a kedvence, de nekem a kislemezen és az albumon is megjelent Psychopath 01-Version az etalon. Azért tartom fontos mérföldkőnek a Suicide Commando diszkográfiájában, mert nagyon jól ötvözi a korábbi minimalista törekvéseket (egyszerű felépítésű, de hatásos vezető dallam) az új dark electro-s jellemzőkkel (tempó, ritmusszekció).

Linkek: