2012. jan. 4.

Zoth Ommog történet - 1. rész ( - 1989)

Amikor elhatároztam ezt a sorozatot, az a kérdés merült fel bennem, hogy milyen eseménnyel, milyen időponttól is kezdődik a legendás Zoth Ommog kiadó története?
Mivel a Music Research/Zoth Ommog kiadó működése, létrejötte elválaszthatatlan Talla 2XLC-től, így a legjobb megoldás, ha a sorozat első részében megpróbálom röviden összefoglalni, milyen lépések sorozata révén jutott el Talla 2XLC (polgári nevén Andreas Tomalla) a saját kiadó létrehozásáig.


Talla 2XLC már a 70-es évek végén megkezdte DJ tevékenységét, ami igazából 1984-re pörgött fel, amikor megalapította a Technoclub-ot, mely a frankfurti reptéren működő Dorian Gray "klub" falain belül szolgáltatta az elektronikus zenét minden hétvégén. A Technoclub nagyon fontos szerepet játszott a német, sőt az európai elektronikus zenei kultúra terjesztésében. Külön magazinnal - Frontpage - rendelkezett, falain belül a populáris techno/house és az undergound elektronika is megjelent, nemcsak a DJ-k, hanem élő fellépések, koncertek formájában is.
TallaTechnoclub mellett már ekkor - a 80-as évek közepén - számos együttesben szerepet vállalt. Talán az Axodry-t tekinthetjük az első komolyabb próbálkozásnak, amit Ralf Henrich-kel (RaHen) közösen hozott létre, később pedig csatlakozott még Alexander Maurus (ének) és Kurt Ader (billentyűsök) is. Az Axodry első lemezeit a Westside Music adta ki, melyek keveredő new wave, szinti pop, disco stílusjegyei egyértelműek.

A RaHen és Talla 2XLC újabb közös projektje már kicsit komolyabbnak, komorabbak tekinthető, ez pedig a legendásnak tekinthető Moskwa TV. A lassan már összeszokott, profinak tekinthető producer duóhoz Ion Javelin csatlakozott énekesként és 1985-ben kiadták a Dynamics & Discipline albumot, továbbra is a Westside Music segítségével.


1987-ben újabb együttes alapítása következett: a Robotiko Rejekto, melynek lemezeit az a Techno Drome International adta ki, melynek létrehozása Bernard Mikulski (ZYX Music) segítségével történt. Később ez a kapcsolat, együttműködés jelentős kavarodást okozott, ugyanis több Techno Drome International kiadvány megjelent "simán" ZYX lemezként is.
A Robotiko Rejekto hangzásában már egyébként egyértelműen megfigyelhetőek azok a jellegzetességek, melyek a 80-as évek végén kezdődő, virágzó new beat stílus népszerűségének voltak köszönhetőek.

Megjegyzendő, hogy időközben az Axodry is "átigazolt" a ZYX-hez, az 1988-as You és az 1991-es Loosing You már itt jelent meg.
Visszatekintve az eddigi eseményekre egyértelműen látszik, hogy Talla XLC egyre inkább a kiadói tevékenység, még inkább a saját kiadó létrehozása felé tett egyértelmű lépéseket: először DJ, saját klub, magazin, együttesek, produceri munka, "bedolgozás" a Techno Drome International/ZYX kiadóhoz.
Talla első igazán saját kiadóalapítási próbálkozása F-Beat Records néven történt és a Nostromo Dept. Evolution című 12"-es maxiját adta ki 1989-ben.
Azonban a kiadó neve problémát okozott a már létező F-Beat kiadó miatt, így Talla ezen próbálkozása ezt az egy kiadványt jelentette meg.
Megjegyzés: A F-Beat Records létrehozására, valamint Talla-hoz történő kapcsolódására vonatkozó információra nem találtam hivatalos megerősítést. A Discogs oldalon található információk az én általam összeállított Zoth Ommog diszkográfiából származnak (forrás megjelölése nélkül... lásd megjegyzések).
Ezután volt még egy bonyodalmat okozó kiadvány, de az már a New Zone kiadóhoz kapcsolódik. Erről az incidensről és a Music Research tényleges létrejöttéről a következő részben lesz szó!

Javasolt linkek, megjegyzések:
  • A RaHen-nel készült interjú remekül összefoglalja ezen korai korszak eseményeit, a Talla-val közös projekteket, a Music Research megalapításának körülményeit. Fontos kiemelni, hogy érezhetően szubjektív, esetenként sértődött "alapállásból" történik RaHen visszaemlékezése, ami minden bizonnyal személyes ellentéteknek, problémáknak köszönhető. Pontatlanságok is találhatóak az interjúban: a Music Research kiadó megalapítását 1987-re időzíti, miközben a rendelkezésre álló források alapján ez legkorábban 1989-ben történhetett meg.
  • Saját gyűjtésem, gyűjteményem alapján évekkel korábban készítettem egy diszkográfiát. A Discogs portálon található Zoth Ommog kiadványok jelentős részénél felfedezhetőek az én általam - rossz angolsággal megfogalmazott - megjegyzések, információk... A diszkográfiát feltöltöttem a Scribd-ra, így eredeti formájában is elérhető, hátha használható, érdekes valakinek...
  • Zoth Ommog tribute oldal, mely időről-időre megszűnik-megjelenik. Ha valóban elkészül valamikor, akkor alapvető oldal lesz!
  • Az Infacted Recordings a cikkben említett Axodry és Robotiko Rejekto esetében kiadott egy összegző válogatást.
  • A Music Research/Zoth Ommog történetéről, erről az időszakról nagyon kevés hiteles információ érhető el. Lehet - biztos - hogy vannak/lesznek a cikksorozatban tévedések, pontatlanságok. Így nagy örömmel várnám a hozzászólásokban az esetleges javításokat, megjegyzéseket!