2012. jan. 4.

IC 434 - Anhedonia

Az IC 434 új albumát hallgatva azon tűnődtem, hogy nem egyszerű zenésznek lenni... Ha alkotásaink, albumaink hasonló stílusban, hangzásban követik egymást, akkor megkapjuk azt a kritikát, hogy nem tudunk megújulni, megfáradt a projekt. Ha esetleg a sikeres előző albumunkat egy teljesen más irányú album követi, akkor pedig ezen fognak a rajongók, kritikusok felháborodni.
Az Anhedonia albumot hallgatva nekem rögtön az volt a benyomásom, hogy ez valójában a Bacteriate album második része... De aztán rögtön eltűnődtem, hogy negatív kritika, vagy pozitív vélemény valójában?
Az album hangulata, hangzása nagyon hasonló: alapvetően gyors ritmusú dalok, jellegzetes IC 434 dallamokkal, hangokkal.

photo by click@triggerthief.com
Persze nem meglepő, hogy az album hangzása a Bacteriate-et idézi, hiszen Geert de Wilde utóbbi munkái során kizárólagosan a Korg M1 képességeire, lehetőségeire támaszkodott, támaszkodik.
Ennek ellenére az album nagyon kellemes meglepetés azoknak, akik kicsit vágynak a régi 80-as, 90-es évekbeli sötétebb elektronikára, ugyanakkor nem porosodó régészeti emlékekre kíváncsiak: a minimal electro (Rats), az EBM (Skullwatch), a dark-electro (Anhedonia), future-pop (Deportation) ötvöződik, Geert de Wilde nyers, torzított vokáljával.




Nem az innováció miatt jó ez album, inkább a pontosan meghatározott zenei határok miatt. A veszély persze valós, hogy ezek a korlátok hagynak-e elég "levegőt", nem lesz-e unalmas további albumok után ez a koncepció. Az Anhedonia albumnál azonban még elég felfedezni való terep áll rendelkezésünkre, és ha nem is jobb ez az album, mint a Bacteriate volt, de azzal azonos színvonalat képvisel!
ATWEMRS: 7