2011. dec. 17.

Értékmegőrző 3: Suicide Commando - The Suicide Sessions

A Suicide Commando rövid bemutatása során korábban már jeleztem, hogy a Johan Van Roy által vezetett projekt munkásságát - hosszú fennállásának köszönhetően - több korszakra bonthatjuk.
Az Out Of Line által kiadott 6 lemezes (!) The Suicide Sessions  a "középső" korszakra koncentrál: azaz az Off Beat által kiadott első három nagylemez és kapcsolódó EP-k, ritkaságok találhatóak a lemezeken.
A kiadvány nem azért érdekes, értékes mert számtalan "mütyür" társaságában jelentek meg a hanghordozók. Az egyszerű kivitelezésű - 3 dupla, normál "jewel case" egy papír gyűjtődobozban - gyűjtemény valódi értéke zenei tartalmában rejlik. Felvetődhet-e a kérdés, hogy lehetőség szerint a teljességre törekszik-e? Nézőpont kérdése... Az átlagos EBM/Industrial zenehallgató számára a 6 lemez teljes mértékben bemutatja a projekt 1995-98 közötti időszakát. Hardcore Suicide Commando rajongók minden bizonnyal további "hiányzó" dalokat tudnának felsorolni, melyeket szívesen láttak volna egy-két további lemezen. A három "sorlemez" - Critical Stage, Stored ImagesConstruct >< Destruct -  mellett, a korszak kapcsolódó kiadványairól is kapunk dalokat: Contamination, Reconstriction.
Zeneileg számomra egyébként a Critical Stage emelkedik ki a három nagylemez közül. Hihetetlen energia rejtőzik a minimal-electro, minimal-EBM hangzásban.

Azért Stored Images  is bővelkedik a fontos momentumokban! Gondoljunk csak a Save Me elképesztően jó remixére, vagy az első igazi "slágerre" a See You In Hell-re!!
A Construct >< Destruct szerepe - így, időben visszatekintve - egyértelműen megállapítható: előkészíti a terepet a Hellraiser által (is) végrehajtott stílusmódosításra.  A gyűjtemény nagyon kedvező áron (30€) vásárolható meg az Out Of Line webshop-jában!
Kötelező darab minden zenehallgató gyűjteményében!