2010. dec. 19.

Agrezzior - Domination

Az Agrezzior egy újabb EBM "összeborulás" eredménye: Rob (Guerrilla), Johan Damm (Menticide, Dupont), Jesper Nilsson és Mika Rossi (mindketten Autodafeh) együttműködése keltette életre.
A Domination című album az Infacted Recordings gondozásában jelent meg 2010-ben és újra kirángatott "az EBM halott és már semmi sem menti meg" állapotomból.
Szerencsére időről-időre felbukkannak olyan lemezek, melyek teljes mértékben kielégítik az old-school EBM-re szomjazók igényeit, de nem elégszenek meg, nem ragadnak le a minden kreativitást nélkülöző Nitzer Ebb, DAF, Die Krupps stb. koppintással.
Nem állítom, hogy a Domination album motívumai között nem a megszokott EBM "építőkockák" találhatóak, mert minden kétséget kizáróan az alapok azok amit a nagy elődök hoztak létre.
A lemez első igazi dala - az Intro után - a Shout, mely lendületes 4/4 ütemével, a ritmust kiegésztő fémes "csapkodásával", a rekedtes vokállal vezeti fel az albumot. Nem a legérdekesebb, legjobb dal az albumról, de ezt meghallgatva sem fogjuk első mozdulatunkkal a lemezt kidobni az ablakon. 
A további dalok esetében is egyértelműen az "elektronikus testzene" a hívószó, de minden esetben van olyan részlet, összetevő (pl. dallam, érdekes effekt, sajátos vokál) ami meggátolja, hogy egy sablonos nagylemez legyen a Domination.
A legjobb példa erre, a Hardcore Generation, mely a már-már Grendel - Soilbleed-et idéző "amerikai kiképző őrmester" vokálrészlettel válik egyedivé.


Az album legjobb pillanatai - érdekes módon az Autodafeh-hez kötethetőek - egyrészt a Hammer of Combat dal (ahol nevesítve vannak, mint közreműködők), illetve az album végén bónuszként megtalálható Shout - Autodafeh Remix, melyek egyre inkább arra sarkalnak, hogy komolyabb ismerettséget kössek Jesper Nilsson és Mika Rossi projektjével.


A Domination album előjele annak, hogy a Spetsnaz megüresedő (?) helyére a Agrezzior is pályázik, így reménykedhetünk abban, hogy több - megfelelő minőségű - jelölt is lesz a minőségileg nem, de mennyiségileg nagyon is aktív, újraéledő old-school EBM trónjára!
ATWEMRS: 7

Linkek:
Az ATWEMRS (AlanTheWild's Electronic Music Rating System) skála működéséről, értelmezéséről itt lehet olvasni (katt).