2011. dec. 19.

32Crash - Y2112Y

A Len Lemeire (Implant), Jan D'Hooghe (Implant) és Jean-Luc De Meyer (Front 242) alkotta trió második albuma alapvetően ugyanazt a receptet követi: De Meyer erőteljes vokáljára koncentrálva,  sci-fi tematikájú dalok találhatóak a Y2112Y albumon.
Milyen érzésekre, hangzásra számíthatunk?
Olyan hangulatra, ami mondjuk egy "steam-punk vs. apokalipszis után újraépítjük a civilizációt" jellegű film zenéjével szembeni elvárás lenne. Ez is volt a cél egyébként, hiszen alapvetően a projekt egy űr-opera megkomponálásának víziójával indult el. A 32Crash esetében tehát semmiképpen sem old-school Front242 hangzásra számítsunk!   Egy kis "visszhang", kimutatható zenei "anyagmaradvány" van talán a Pulse korszakból, de alapvetően egy könnyedén kalandozó, stílusokkal játszadozó albumra, hangulatra készüljünk fel. Meglepő lehet, de több dalban is hangsúlyosan jelenik meg a gitár, de olyan módon és mértékben effektezve, torzítva, hogy az még az én - erre - érzékeny lelkemnek is elfogadható.
Aliens On Earth, The Man Who Came From Later, azok a dalok melyek azonnal rögzülnek, mivel ezek lendületes, valóban pop 'N' punk hangulatot sugároznak, jól eltalált dallammal, alapvetően old-school electro hangzással.

A stílusokat bátran keverő magatartásban egyébként megegyezik az album "karaktere" a bemutatkozó nagylemezzel (Weird News From An Uncertain Future), de ott több maradandó élménnyel (azaz karakteres dallal) találkozhatunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Y212Y unalmas album lenne, mindössze annyi a gondom, hogy zeneileg (stílusok könnyed kevergetése ide, vagy oda), tematikában lehatárolta magát az együttes. Az élő dob, a gyors alapritmusra épülő retro elektronika 4-5 számig izgalmas, onnan kicsit rutinná válik.
Egy nagyon érdekes, tartalmas interjú található a Peek-a-Boo magazin oldalán az együttes tagjaival.

Kis dózisban, okosan adagolva élvezetes album; mértéktelen fogyasztása azonban mellékhatásokkal - esetleg unalommal - járhat.
ATWEMRS: 6