2011. dec. 4.

Jäger 90 - Fleisch Macht Böse

Az EBM akkor jó, ha energikus. Ha lagymatag, erőtlen, akkor nem felel meg a műfaj alapvető elvárásainak. Az sem gond, ha a megvalósítás minimal electro köntösben történik, mert lecsupaszított struktúrákkal, néhány hangsávval is földbe lehet döngölni a hallgatót.
Az Out Of Line által kiadott Jäger 90 album sajnos nemhogy földbe nem döngöl, de még az érdeklődést sem kelti fel: akár az is előfordulhat, hogy már a lemez közepén tartunk amikor rádöbbenünk, hogy szól a zene...
Persze - ha nagyon akarnék - találhatnék indokot a Fleisch Macht Böse album védelmében. Mondhatnám, hogy egyértelműen látszik a német duó szándéka: a D.A.F. hangzását továbbvinni. Ezt persze nem is titkolják, hiszen 2007-ben Thoralf Dietrich énekesként társult Robert Görl-höz és lépett fel, mint DAF.Partei néhány alkalommal.





D.A.F. sem minden esetben hajított energiabombát a közönség soraiba, néha (?) ők is lírikusak voltak.
Ennek ellenére hiányolom vagy az egyediséget (mint például, a Container 90 által végrehajtott punk, ska, EBM kombináció), vagy ha már D.A.F. akkor a Blitzmaschine-féle megoldás fogadható el számomra.
Az Ein Neuer Tanz esetében megjelenik az, amit én elvárnék egy old-school EBM hagyományokat ápolni kíván együttestől: táncra ösztönző ritmus, lendületes vokál, ennek köszönhetően ez a dal az album egyetlen igazán értékelhető momentuma.
A többi dal meg sem közelíti ezt a színvonalat...

Ötlettelen DAF koppintás... izé ... utánérzés. Pedig az analóg hangzásból sokat ki lehetett volna hozni.
ATWEMRS: 4