2011. ápr. 25.

Alapozó 3.: Elegant Machinery - Shattered Grounds

Álláspontom szerint a szinti-pop mostoha gyerekként oldalaz a kommersz pop és az alternatív elektronika határmezsgyéjén.  Megpró-bálok ezen saját - szerény - eszközeimmel javítani! Ennek érdekében először szeretném egyértelműen leszögezni, hogy a svéd Elegant Machinery az egyik legjobb, legnagyobb hatású szinti-pop együttes, az egyik kedvencem, így ennek köszönhetően elfogult vagyok velük kapcsolatban!
A Richard Johansson (Jomshof) és Leslie Bayne által 1988-ban alapított együttes hamar rátalált a tökéletes vokalistára Robert Enforsen személyében. Az első kiadott album után az együttes koncertezni kezdett hazajában és Németországban. Az első élő fellépések alatt derült ki, hogy Bayne kényelmetlenül érezte magát a koncertek alatt a színpadon, így 1992-ben a Johan Malmgren csatlakozott az együtteshez. 1994-ben egyébként Leslie Bayne az együttesből is kilépett és Malmgren teljesértékű taggá lépett elő.
Az Elegant Machinery minden lemeze kimagaslóan jó, így nagyon nehéz választani, de a kiváló lemezek közül is kiemelkedik az 1993-ban kiadott Shattered Grounds.
Enforsen kiváló énektudása, hangja mellett, a remek dallamok, az analóg hangzásokat kiegészítő, néha - a szinti-popban nem annyira megszokott - "iparibb" effektek is ott úsznak a háttérben.
Minden összetevő megtalálható ezen az albumon, ami egy szinti-pop lemezhez szükséges:
  • depresszós ballada: Cheap Girl
  • lassú dalok, ahol Enforsen hangja kerül még jobban előtérbe kerül: Words Without Meaning, Forget What I Had In My Mind
  • gyors tempójú klub slágerek: Hard To Handle, Repressive Thoughts, Watching You
  • korai DM instrumentálisokat idéző "összekötő" track: Under Contention

Néha persze gyerekesnek ható módon próbál társadalmi problémákkal foglalkozni (pl. Flug Of Truce vagy a már említett Cheap Girl), de ez a szinti-pop műfaj sajátossága. Interjúkban, biográfiákban a Erasure-t, Yazoo-t, Rational Youth-ot, korai Human League-et jelölik, jelölték meg fő példaképként és ez egyértelműen érezhető a Shattered Grounds albumon és a több Elegant Machinery lemezen anyagán is.
A Shattered Grounds minden dala megragadja a hallgató figyelmét és táncra vagy minimum dudorászásra ösztönöz mindenkit!

Szomorú aktualitást ad ezen ajánlónak az, hogy néhány hete bejelentették az Elegant Machinery feloszlását, amit először a tagok közötti politikai nézetkülönbségre vezettek vissza. A válást ideológiai okokkal történő indoklását később Richard Jomshof cáfolta, egyszerűen saját politikai tevékenységéből fakadó időhiányt jelölte meg a projektből történő kilépésének indokaként. A megszűnést, kilépést tárgyaló interjúk, cikkek szerint egyébként több új Elegant Machinery dal is felvételre került valamilyen állapotban, de hogy folytatódnak-e az új album felvételi munkálatai- és egyáltalán az EM karrierje - erre még nem kaptunk egyértelmű választ...