2011. ápr. 26.

Aircrash Bureau - Exhibition


Ha az Aircrash Bureau csak a Time To Die dalt adja ki, akkor is örökre beírták volna magukat a Electronic Body Music történelemkönyvébe. A Stephan Kessler vezette német EBM projekt mindössze egy (!) 12"-es maxit (Exhibition) adott ki és további 2 daluk jelent meg a Zoth Ommog legendás Body Rapture válogatásán. Az egyik pont az általam istenített Time To Die.
A korabeli cikkek, ajánlók a Front 242-höz hasonlították az Aircrash Bureau hangzását, de ezzel én akkor - és most - sem értettem/értek egyet. A Time To Die a tökéletes példa arra, hogy miért nem: sötétebb a hangzás a belga EBM óriáshoz képest, mintha a Kraftwerk találkozott volna egy sötét sikátor mélyén a egy Skinny Puppy dallal és minden "szükségtelen" hangsávot eltávolítottak volna az eredeti kompozícióból és a "maradékot" felhasználva hozna létre egy kevésbbé torzított énekhanggal egy minimalista dalszerkezetet. Az effektek, a ritmus továbbra is ipari, nem kevés EBM hatással, olyan eredménnyel ami még 20 év múlva is szenzációs!

Rövid működése után az Aircrash Bureau eltűnt és egészen 2010-ig semmilyen információ nem jelent meg a projekttel kapcsolatban.
Szerencsére az Infacted Recordings kiadó tovább folytatta a klasszikus EBM/electro/industrial lemezek újrakiadását, így a sorozat 17. részeként Torben Schmidt választása az Aircrash Bureau-ra esett!
Két-három számmal nem lehet megtölteni egy CD-t, de szerencsére Stephan Kessler az Aircrash Bureau újraindítása mellett döntött, így a Exhibition 2011-ben megjelent újrakiadása nemcsak a 1990/91-es dalokat, verziókat tartalmazza, hanem a hamarosan megjelenő Pack Leader albumról is ad ízelítőt a Mit voller Kraft! és az On Patrol dalok segítségével!

Ezek az új dalok már könnyebben emészthetőek (pl. a vokál nem torzított), dallamosabbak, de - szerencsére - az EBM, az alternatív elektronika továbbra is védjegye lesz az Aircrash Bureau-nak!

Az EP - a Classic Collection sorozat hagyományait követve - régi kiadványokon megjelent dalok újrakiadását, valamint az új albumot beharangozó track-eket tartalmazza, így alkotva egy nagyon izgalmas elegyet!
ATWEMRS: 8