2010. dec. 27.

Dive vs. Diskonnekted - Frozen

Vegyél két belga elektronikus projektet! Az egyik legyen legendás, már a 80-as évek elején is aktív minimál hangzást képviselő előadó! A másik legyen friss, fiatalos lendülettel megáldott ifjú titán, aki bátran alkalmazza az alternatív színtéren kívülről jövő hatásokat is! Engedd őket össze egy stúdióban! Fűszerezd régi nagy nevek és jelenlegi népszerű bandák által készített remixekkel!
A Dive és a Diskonnekted kollaboráció eredményeként létrejött Frozen EP azonban mindenképpen a pozitív megítélés alá esik.
Mindkét előadó beadta a közösbe, amihez igazán ért: Dirk Ivens a minimalista, feszes, EBM alapokat, a Klinikailag steril vokált; Jan Dewulf a fiatalos lendületet, a techno könnyebben befogadható, táncolhatóbb dallamait, struktúráját.

Az EP címadó dala - Frozen – magán viseli ezeket a bemeneteket, megfelelő módon és arányban ötvözve őket. Amíg a Frozen-t hallgatva az lehet az érzésünk, hogy itt az alapot a Diskonnekted szolgáltatta, addig a Do You Believe It? már inkább a Dive megszokott stílusjegyeit viseli magán. Kifejezetten jót tett Dirk Ivens-nek ez az együttműködés. Vegyük például a vokált, ami jelentősen változatosabb lett mint egy "normál" Dive album esetén. Persze ne számítsunk hatalmas áriákra, de mindenképpen többet próbálkozik a hangjával.
Az EP két húzódala mindenképpen a Frozen és a Do You Believe It.
Live at WGT 2007 photo by Davina
 Aki a Dive-ra jellemző minimal-electro struktúrákra vágyna, annak mindenképpen javasolt a Everything Is Fine és Dead End Street sávok részletes tanulmányozása.
Már így is jó közepesnek minősíthető anyagot kapnánk, de a java csak most jön!
Don Gordon a legendás Numb vezetője és agytrösztje mintegy több évnyi hallgatás után visszatért! Szinte semmit sem hallottunk a Numb-ról az 1998-ban megjelent Language Of Silence album és a Suspended maxi óta. Egyetlen hírfoszlány került mindössze napvilágra, miszerint Don Gordon Vietnámba (!) tette át lakhelyét és nem foglalkozik a zenével. A visszatérés első halvány jele a Frozen remixe lehet, ami elképesztően meglepő lehet azoknak akik a Numb korábbi munkásságát nyomonkövették. Olyan retro hangzású dallamot rittyentett Don Gordon a track alá, ami teljesen új értelmezést adott a nótának, de megtartva annak alapvető jegyeit, de a ridegséget inkább melankóliává változtatta. Ez tekintem én igazi remixnek és nem azt amikor - jó esetben - 1 hangsáv marad az eredeti alkotásból és a remixelő pedig minden korábbi hamvába holt ötletét beleömleszti és új saját dalt gyárt belőle...

A Leaether Strip remixről rosszat nem tudok írni... egyszerűen zseniális. Annyira hozza a 90-es évekbeli LS hangzást, hogy a Claus Larsen hívek megnyugvással fogják, hogy a dán EBM hős továbbra sem ül fel a hellelektro/techno body music népszerűvé vált vonatára.
A Do You Believe It? minden lehetőséget felkínálja, hogy egy tempós, nyomulós CombiChrist remix készüljön belőle, így éltek is a feldobott magaslabdával, nekem mégis az Inure féle Frozen jobban tetszik, ami egy kicsit szellősebb, „klubzenésebb” lett. Annál nagyobb dicséret szerintem nem kell egy bandának, hogy a második albumával a hátuk mögött már azt lehet mondani a remixeikre, hogy olyan "Inure-os".

Minőségi együttműködők, legendás remix-készítők, fantasztikus EP.

ATWEMRS: 8

MEGJEGYZÉS: A recenzió eredetileg az LD50 portálon jelent meg!


Linkek: