2013. okt. 13.

Funker Vogt - Companion In Crime

A Funker Vogt úgy néz ki új "otthonra" talált, hiszen a Hard Way maxi után a Companion In Crime album is az Out Of Line kiadásában jelent meg.
Rögtön három formátumban:
- normál, 1 CD-s album
- 2CD-s változat
- sorszámozott, limitált, fadobozban szervírozott kiadás
Szkeptikus volt a hozzáállásom mielőtt még hozzáláttam volna a meghallgatáshoz, mert az elmúlt években megfáradt projekt benyomását keltette bennem a Funker Vogt. Aztán az első néhány dal után az fogalmazódott meg bennem, hogy Gerrit Thomas már nem tudja szétválasztani számtalan korábbi projektjét (Ravenous, Fictional, Gecko Sector, Fusspils 11), mivel olyan, mintha ezek mind keverednének az albumon.
Először ezt az észrevételt negatív véleményem alátámasztásához kívántam volna felhasználni, de aztán egyre inkább az az érzés hatalmasodott el rajtam, hogy ez semmiképpen sem hátrányos dolog!
Van itt középtempós, lassú electro - Religion, Gott Noch Nicht, Our Life - amiben keveredik a Funker Vogt militáns, menetelős védjegye a dallamos elektronikával. A Six Feet Under és a Kill On Command és a második CD-n található Salvation egy az egyben olyanok mintha egy Ravenous dalok lennének, de más daloknál is lehet érezni ilyen "rezonanciát". Talán azért alakul az ez érzet, mert a korábbi albumokkal szemben most itt több - részben vagy egészben - német nyelvű vokál van.
Az elmúlt időszak Funker Vogt-os hangzását legjobban a W.o.t.W. képviseli - bármelyik korábbi nagylemezre elhelyezhető lenne -, ennek köszönhetően nem is tartozik az album legemlékezetesebb pillanatai közé. Hasonló a The Firm is: a gyors tempójú, egyszerű - és ismerős - dallamú részeket, lassúbb betétek kötik össze.

A Kapitulation refrénjére azonnal a Fusspils 11 ugrott be, még akkor is ha nem annyira torzított a vokál mint eme korai - eredetileg komolytalannak szánt - side-projektben.
Az old-school EBM kedvelőinek is tetszeni fog az album, mivel több olyan dal is található a nagylemez - Columbine, a gyors Mein Weg, a Kapitulation (ez az egyik kedvencem az albumról!), az nyers ipari hangzású Kampf den Maschinen -, amely visszanyúl a műfaj - és a zenekar - alapjaihoz, néha némi friss hatásokat (picurka dubstep) is alkalmazva.
A Rammstein-t (is) idéző Revolution is a jobb és ötletesebb dalok közé tartozik, még akkor is, ha szerkezetében, felépítésében egyszerű.
A Brüder pedig tökéletes lezárása az albumnak: lassú ballada, vontatott dallammal, jól eltalált hangokkal ellátott zenei alapon, fenyegető vokál.
A limitált kiadáson található 3 dal és 3 remix tovább erősíti a pozitív érveket.

Régi, megszokott hangzás, több projekt hatásával ötvözve, de friss ötleteket becsempészve. Az eredmény: egy ígéretes újrakezdés, folytatás alapját hozta létre a Funker Vogt.
ATWEMRS: 7