2013. okt. 20.

Lost - Eltűntek 6.: Oil In The Eye

Az Oil In The Eye biztos és egyértelmű helyet foglal el a "több elismerést érdemeltek volna" projektek szomorkodó - hosszú - sorában.
A 90-es évek elején akadt a kezembe egy másolt kazetta, mely a spanyol/angol projekt második albumának anyagát tartalmazta. A Cockeyed azért volt rám nagy hatással, mert akkor már igaz hogy lassan túl voltam a "csak Depeche Mode-ot" hallgatok korszakomon, de még a dallamosabb elektronika területén kalandoztam.

A Manuel Puyo által létrehozott struktúrák azonban érdes hangokkal, monoton ismétlődő struktúrákkal, egymásra halmozott rétegeivel jól felkészített a későbbi keményebb, kísérletezőbb zenékre. Az Oil In The Eye olyan, mintha a Lassigue Bendthaus-t ötvöznék (pl. az Isolina) a Skinny Puppy-val. A technoid, nagyon pontosan kiszámított instrumentális darabokat, kaotikus, durván torzított és egymásra pakolt rétegekkel dúsított ipari(bb) dalok követik.
Az első albumot - The Surgical Fatherland - még az Electronic Beat Association adta ki, melyből később az Energy Rekords lett. A svéd kiadónál azonban csak már említett Cockeyed és a Filthy Op. kislemez jelent meg. 1996-ban a Within nagylemez a Malpractice Records révén - valójában szerzői kiadásban jelent meg - és majdnem 15 év hallgatás következett.

Az Obscure Seaside album 2006-ban jelent meg és ez az az anyag - illetve a 2013 elején megjelent Hs - Kit Ep már a dark ambient területén játszódik.

Ez utóbbi miatt akár meg is kérdőjelezhetne, hogy miért az Eltűntek sorozatban írok erről a projektről, de aktív(abb) korában sem volt nagyon szem előtt, így talán nem lóg ki ebből a sorból.

Nekem személy szerint hiányzik a első korszak lendülete, de ez a beteg, komor, sötét elektronika is megérdemli a figyelmet!