2017. dec. 13.

Gunmaker - Daymaker

A Gunmaker manufaktúra újabb minőségi kiadványa Daymaker címmel látta meg a napvilágot. A 2015-ös Headmaker albumhoz képest jelentős – és pozitív – változásokat tapasztalhatunk. A gitár továbbra is jelen van a hangzásban, de pont olyan módon, azon a szinten, hogy az semmiképpen sem riasztja el az elektronikára vágyó hallgatót.
Furcsán hangozhat, de nagyon sok hatás keveredik a szinti-pop, az electro clash, a future-pop és még egy csippetnyi electro-goth is érzékelhető az összetételben.
Több dal (What You Want, Trust Me Or Lie, In My Eyes) esetében a Cat Rapes Dog második korszaka ugrott be: nem – vagy kevésbé – torzított vokál, fülbemászó szintidallam és ezek alá pakolt erőteljes gitár riffek.

Nekem az album csúcspontjait az inkább szinti-popba hajló tételek jelentik. A Let Me Out ami alapvetően egy brutálisan jól eltalált sláger. Az I Swear a Mesh-féle dark szinti-popot idézi: lendületes és lágy egyszerre.
A feldolgozások esetében sok buktató van/lehet: ha túlzottan elvonatkoztatunk az eredetitől, akkor öncélú lehet a saját változat, míg ha bátortalanul nyúlunk hozzá, akkor meg értelmetlen másolás. A Like Tears In Rain esetében azonban sikerült elkerülni ezeket a csapdákat! A Gunmaker újraértelmezés lágyabb, organikusabb, mint a Covenant-féle eredeti, de éppen ezért újabb, másabb hangulati spektrumot mutat be.

Az albumot záró 4 remix változatos szegleteket ad hozzá az eredeti verziókhoz és egyben értékmérője is a magyar projektnek, hiszen olyan együttműködőket sikerült megnyerni, mint Rob Dust vagy a belga Diskonnekted fejét, Jan Dewulf.
Bár a hazai projektekkel kapcsolatban egyre inkább elfogult vagyok, de itt teljesen objektíven mondhatom, hogy nagyszerű – azonban sajnálatos módon rövid J - albummal van dolgunk!

ATWEMRS: 8