2011. jún. 11.

Net.Ware Victory Monuments

Igazságtalan lennék, ha úgy vezetném fel ezt a bejegyzést, hogy kevésbé ismert együttesek dalai találhatóak rajta. Igazságtalan, mert pl. a First Aid 4 Souls, a Data-Bank-A, a K.I.F.O.T.H., a R.I.P. (Roppongi Inc. Project) - és még néhány projekt esetében - az lenne inkább a helyes megfogalmazás, hogy (jelenleg) ezek (még) kevésbé trendi előadók.
De pont ettől lesz sokkal frissebb, üdébb hangulata ennek a válogatáslemeznek. Az az igazság, hogy egyre inkább elfogult vagyok az Electro Arc kiadó esetében, márpedig az azzal a "veszéllyel" jár, hogy gyűjteni fogom a kiadó lemezeit...

R.I.P. (Roppongi Inc. Project) Net.Ware Victory Monuments [12] Temporary Evacuation (Kant Kino Rmx) by electro-arc

A Net.Ware Victory Monuments azzal lopta be magát a szívembe, hogy visszahozza azt az érzést, amit a 90-es években tapasztaltam: kazettákon terjedő (igen, download korszak előtti kalózkodás...), ismeretlenek által, több lépcsőben készített, átmásolt eklektikus "válogatáskazik", melyek minden esetben újabb és újabb együttesekkel és stílusokkal ismertettek meg. Volt ami megtetszett ezek közül és volt ami nem, de minden egyes alkalommal kíváncsian vettem kezembe az újabb kazettát. A Victroy Monuments is így tesz. Van olyan együttes melynek nevét azonnal megjegyzem (pl. ) mert rögtön megragad a dalukban valami. Van olyan track, mely érdekesnek érdekes, esetleg meghökkentő de nem lesz a kedvencem (pl. "H", Princess & Baby - Ahugadance). Ezen utóbbi dal egyébként a The Grid nagysikerű Swamp Thing-jére emlékeztet...



Stílusát tekitnve is nagyon széles skálával találkozhatunk: a klasszikus old-school EBM (Frontal), Hecq-féle "szétesett" IDM (Attrition), new wave-be oltott szinti-pop (Analog Angel), ambient (Nameless City), 8-bit chiptune (Microwelt).

Out Of Time by Lightphaser

Kiemelendő, hogy több magyar projekt is található a lemeze: First Aid 4 Souls, Lightphaser, Nameless City.

Trendekkel nem foglalkozó, az alternatív elektronikus zenei színtér minden szegletét bejáró - sőt még azon is túlmerészkedő - bátor, kísérletező, látókör-szélesítő válogatásalbum. Mindenképpen ajánlom!
ATWEMRS: 7

2011. jún. 7.

Leæther Strip gyorsinterjú

Claus Larsen néhány napja jelentette be, hogy távozik a belga Alfa Matrix kötelékéből. Az alábbi interjú a távozás okaira és a Leæther Strip/Klutæ jövőjére vonatkozóan tartalmaz kérdéseket/válaszokat.

AlanTheWild: Néhány hónapja készítettem veled egy interjút a hamarosan megjelenő  Klutæ album kapcsán. Ebben kijelentetted, hogy a Leæther Strip továbbra is Alfa Matrix-hoz tartozik és csak a Klutae számára keresel publikálási lehetőségeket. Múlt héten bejelentetted az LS távozását az Alfa Matrix-tól... Mi történt?
Claus Larsen: Igen, nem úgy terveztem az elmúlt időszakban, hogy elválok az Alfa Matrix-tól. De némi levelezés után világossá vált, hogy nem azonos módon képzeljük el a Leæther Strip jövőjét az Alfa Matrix-nál. Ez egy nehéz döntés volt számomra, mivel nagyon boldogan dolgoztam együtt Sébaval (Séba Dolimont az Alfa Matrix vezetője - ATW) az elmúlt években. Annak, hogy kreatívan tudjak alkotni, számomra nagyon fontos, hogy nyugodt kiadó hátterem legyen és minden kapcsolódó ügy megfelelően legyen kezelve. Így inkább most távozok, amikor a viszonyok még rendezettek közöttünk. Nem akarok elveszteni egy jóbarátot üzleti nézeteltérés miatt. Az Alfa Matrix nagyon jó otthona volt a Leæther Strip-nek és az elmúlt időszakban megjelentetett erőteljes kiadványai  továbbra is AM-en keresztül lesznek elérhetőek. Az ő segítségükkel tértem vissza a zenei életbe és ezért örökké hálás leszek. Ez mentette meg az életemet is voltaképpen.

AlanTheWild: Amióta "szabad" vagy kaptál már ajánlatot kiadóktól?
Claus Larsen: Nem, nincs konkrét ajánlatom jelenleg és nem is vettem fel kapcsolatot ilyen célból kiadókkal. Át kell gondolnom a helyzetem. De ajánlatok, javaslatokat, ötleteket örömmel fogadok!

AlanTheWild: Mindenképpen kiadót keresel vagy a teljes szabadságra törekedsz és megpróbálod közvetlenül a rajongóidat elérni a zenéddel?
Claus Larsen: Nincs ötletem, hogy akarok, mit fogok most tenni. 2 héttel ezelőtt még azt gondoltam, hogy, hogy annál a kiadónál vagyok ahol Leæther Strip eltölti a hátralévő idejét és most nincs kiadóm....
Készen van egy teljes Leæther Strip dupla album és a Klutæ album is megjelenik július 12-én. Ennyit tudok. Illetve, mind Klutæ, mind pedig Leæther Strip koncertfellépéseim lesznek a következő időszakban, melyekre koncentrálnom kell.

AlanTheWild: A 80-as/90-es években nagyon fontos szerepük volt a független kiadóknak: segítséget nyújtottak az előadóknak, együtteseknek a felvételi/stúdiómunkákhoz kapcsolódó/gyártási/marketing feladatokban. Manapság már mindent meg tudsz te is csinálni, vagy megrendelheted a szükséges szolgáltatásokat. Ebben a helyzetben kellenek még a kiadók?
Claus Larsen: Attól tartok, ha a dolgok nem változnak, a független kiadók a múlt elfeledett dolgai lesznek. Szégyenteljes, de a legtöbb kiadó nem vette észre az elmúlt években, hogy nagy változtatásra van szükség és abban bíznak, hogy majd csoda történik. De sajna ez a csoda nem fog bekövetkezni...
AlanTheWild: Úgy tudom az új Leæther Strip album majdnem készen van. Ebben az évben meg fog jelenni?
Claus Larsen: Nagyon remélem, hogy sikerül kiadnom ebben az évben! Azonban ha nem találok kiadót, akkor szerzői kiadásban kell megjelentetnem, amihez pénz kell. Minden attól függ, hogy milyen sikere lesz a Klutæ albumnak, abból fogom látni hogy meg tudom-e engedni magamnak a kiadó nélkül történő megjelentetést.

AlanTheWild: Mi lesz a sorsa a Retention sorozatnak (a korábbi LS albumok újramasterelt kiadása, újra felvett dalokkal - ATW)?
Claus Larsen: A Retention sorozatban szünetet kell tartanom. Most a Klutæ album és a Leæther Strip jövőbeli lehetőségeinek megtalálására kell koncentrálnom. De remélem minden adott lesz a folytatáshoz. Így kell lennie! 

ENGLISH VERSION
(sorry for my poor english - ATW)

 

AlanTheWild: Last month You gave me an interview about Klutæ and declared that Leæther Strip is signed to Alfa Matrix and You try to find new possibilites only for Klutae. Last week you announced LS departure from Alfa Matrix. What happened?
Claus Larsen: Yes I had no plans on parting ways with Alfa Matrix last month. But after some correspondence between us it became clear that we didn’t agree on how the future would look for Leæther Strip on AM. It was a tough decision for me to take, since I have been really happy working with Seba in the past years. But for me to be creative, I really need all the label stuff to be calm and taken care of. So rather leave now when terms are good between us. I do not want to lose a close friend because of business. Alfa Matrix was a good home for Leæther Strip and will be for the massive back catalogue I have released on AM. They were the ones who brought me back to music and I will always be very thankful for that. It saved my life.

AlanTheWild: Have you got offers from any label since You are free?
Claus Larsen: No, not any concrete offers. And I haven’t been asking for any either. I need to think about my situation. But offers and ideas are always welcome.

AlanTheWild: Are you seeking label contract or do You want to be totally free and will release/market your music directly to fans?
Claus Larsen: I still haven't got a clue on what I want to do now. 2 weeks ago I thought I had a label for the rest of Leæther Strip's time, and now I don't.
I have a full Leæther Strip double album ready and the Klutæ album getting released on the 12th of July. That's all I know. Plus we also got both Klutæ and Leæther Strip shows to focus on.

AlanTheWild: In the 90s the independent labels were very important to help the artists to record/master/manufacture/market the albums. But nowadays You can do or order every necessary services directly. In the current circumstances, are there any important roles for labels?
Claus Larsen: If things do not change, I fear that label's will be a thing of the past in a few years. A shame, but most labels haven’t seen that a big change was needed years ago, and kept hoping for a miracle that never came.

AlanTheWild: As I know the new Leæther Strip album is almost ready. Will you release it in this year?
Claus Larsen: I really hope that it will be released this year. But if I do not find a label, I would have to self-release it and that takes money. So it also depends on how well the Klutæ album sells to see if I can afford doing it myself.

AlanTheWild: What will happen with the Retention series?
Claus Larsen: The Retention series is put on hold for now. Right now I need to focus all my energy on getting the Klutæ album out and finding the future path for Leæther Strip. But I have high hopes that everything will work out in the end. It has to.

2011. jún. 5.

Rummelsnuff – Kino Karlshorst

Rummelsnuff Kino Karlshorst lemeze több szempontból is érdekes kiadvány. Az Out Of Line kiadó sajátos hibridként jelentette meg: alapvetően a Brüder címre hallgató EP és egy gyűjteményes - a korábbi albumokhoz készült videókat tartalmazó - DVD kiadvány ötvözete. Tovább fokozza bizonytalanságot az, hogy Roger Baptist projektjének zenei stílusát továbbra is lehetetlen meghatározni. Ez már a Sender Karlshorst albumnál sem sikerült nekem, de amíg ott legalább szórakoztatónak tartottam egyes dalokat, addig az EP-n - a Brüderen kívül - nincs olyan momentum ami az én érdeklődésemet komolyabban felkeltette volna.

A Brüder kislemez/klip még befogadható, de ahogy írtam korábban,  nem lehet eldönteni, hogy komolyan gondolja-e, vagy éppen kifigurázza az industrial zene fétisét és az EBM-ben (is) megjelenő heroizmus, bajtársiasság gondolatkörét.

Először még érdekes volt ez a kaotikus, már-már elmebeteg vizuális és audio kavalkád, de zeneileg nagyon-nagyon távol van az én ízlésemtől. A DVD miatt kapta ezt a pontszámot, mert annak tartalmát azért egyszer mindenkinek látnia kell...
ATWEMRS: 3