2011. nov. 6.

Net.Ware Xtreme Xperience

Újabb válogatással jelentkezik az Electro Arc kiadó, mely tiszteletreméltó módon folytatja a független kiadók 80-as, 90-es évekbeli hozzáállását: elsődleges az innováció, az újdonságra való törekvés. A válogatás album koncepciója továbbra is egyértelmű: újonc csapatok bemutatása, lehetőség adni a kevésbé a reflektorfényben lévő projekteknek, azaz az alternatív elektronikus színtér teljes odaadással történő, megalkuvás nélküli támogatása.
Az Net.Ware Xtreme Xperience jellemzően könnyedebb, ha lehet ilyet mondani a "radio friendly" stílusokra koncentrál, így súlyosabb, sötétebb ipari zenére, vagy például noise-ra most ne számítsunk. Viszont lesz electro clash (ZiBit), a new beat-et idéző Svenska Flikka. Nagyszerű lehetőség ez a válogatás azoknak is akik például sajnálják, hogy a Colony 5 felhagyott a minőségi, szinti-pop művelésével. Nekem ugyanis a Voyagers-t hallgatva (a Leaving Sensoria az egyik kedvencem erről az albumról!) azonnal a svéd projekt jutott az eszembe és további nagyon jó electro-pop, szinti-pop, electro new wave dalokra bukkanhatunk váratlanul (P24, Candyslade, Waiting In Vain, Human Remains).

Egyszerű zenehallgatóként is megállapítható, hogy egyes dalok produkciós szintje még javítható lenne, egy-két dal inkább demónak minősíthető. A megfelelő színvonalra példa a K-Nitrate, akik esetében - mint legnagyobb, legtapasztaltabb név - jól érzékelhető a mögöttük lévő több mint 10 éves zenei múlt, a stúdió(k)ban eltöltött hosszabb időszak.
Számomra kevésbé izgalmas stílusokban mozgó projektek is hallhatóak a válogatáson, így például trance, psy-trance (DJ Bull, Limbo), breakbeat, drum and bass (Brushy). De szerencsére a Body Pleasure és a Noonatac gondoskodik arról, hogy az EBM/Industrial kedvelők ne érezzék magukat elhanyagolva. Előbbi old-school EBM-je után következő lassú, nyomasztó hangulatú, Wumpscut-ot idéző Last Day című dal igazán kedvemre való!


A lemez utolsó részében nyugató ambient simogatást (Aythar) és minimal cold wave-et (Adam Berces) is kapunk, de a végén azért még érkezik egy utolsó energialöket és a dark electro stílus is beköszön egy kicsit (Cyber S[?]ain't)

A Net.Ware Xtreme Xperience tipikusan olyan válogatás, mely kiváló ugródeszka lehet a felvonultatott előadóknak, mi lelkes zenehallgatók pedig, lehet éppen újabb kedvencünkre akadunk rá miközben végighallgatjuk.
ATWEMRS: 7