2013. jan. 27.

Orange Sector - Der Maschinist

Old-school EBM is not dead! Elcsépelt bevezető, de most talán több szempontból is alkalmazható. Az Orange Sector egyrészt a stílus egyik nagy öregjének számít, másrészt úgy néz ki, hogy a klasszikus EBM, az igazi "test-zene" néhány éve tartó reneszánsza nem akar lecsendesedni. Szerencsére...
 Az Infacted Recordings-nál második aranykorát élő német duó egy 333 példányra limitált EP-vel vezeti fel a hamarosan érkező új albumát (Vorwärts nach Weit) és egyben ünnepli 20 éves fennállását.
A címadó dal - túlzás nélkül mondhatom - méltó társa lehet az Orange Sector korábbi sikeres dalainak, klasszikusainak (Für Immer, Kalt Wie Stahl). A nyers, borízű német nyelvű vokál minimalista zenei alapokra épül, amit az első refrénnél felbukkanó szintén egyszerű dallam hihetetlenül felpezsdít. A házon belül - Martin Bodewell - által készített verzió ezt a dallamot helyezi előtérbe, de alapvetően egy Extended Version-nek tekinthetjük ezt a remixet: tökéletes!
A Der Maschinist további verziói is kellemes meglepetést tartogatnak!


Az Aminista remix például egy gyors, keményebb verziójával az industrial hatást erősíti, míg az AD:Key az EBM és a dallamosabb electro ötvözését végzi remekül.
A Freqeunzangriff egy "szabványos" Orange Sector "iparosmunka", B-oldalnak megfelelő, de semmit több. Ezzel szemben a második B-oldalnak is tekinthető Touch két verziója az Orange Sector szinti-poppal átitatott korszakába vezet vissza. A dal a skót Secession 1984-es szerzeményének feldolgozása, Darrin Huss vendégvokáljával. Az EP tartalmaz egy kicsit feszesebb Orange Sector és egy lágyabb Psyche verziót is.
Három korábbi dal (Krieg und Frieden, Arbeit ist Not, Die Zukunft) 2012-es újraértelmezése, illetve remixe teljesíti ki a már-már album terjedelmű középlemezt. Változatos verziók ezek, néha a minimalista electro, néha pedig a ma trendibb aggrotech felé húzzák el az eredeti kompozíciókat.


A címadó dal telitalálat, újabb Orange Sector "sláger" született. Az EP bebizonyítja, hogy az old-school EBM nem feltétlenül kell hogy önismétlő sablonokba fulladjon.  
ATWEMRS: 8