2012. dec. 26.

Lost - Eltűntek 5.: Swamp Terrorists


Számomra Swamp Terrorists a crossover-industrial stílus legjellemzőbb képviselője. Bár nem voltam, vagyok a gitárt ötvöző elektronika nagy barátja, fanatikus híve, de a svájciak brutális, betonkemény hangzása engem is sokkolt, amikor kölcsönkaptam a kultikus bemutatkozó albumot, valamikor a 90-es évek elején. A Gim - Stroke - Disease samplerezett gitár riffjei, gyors ütemei, Ane H néha black metalt idéző hörgései, néha pedig rap szövegbetétjei, valamint STR által összeollózott elektronikus kollázsok, nemegyszer a scratching (!) túlzott használata olyan egyedi hangzást hoztak létre, mely teljesen más volt, mint amit addig hallgattam. Egyes részleteiben a Consolidated-re emlékeztetett, illetve a KMFDMMinistry és az amerikaiak által "industrialnak" nevezett ottani zenékre, de ezekkel csak néhány évvel később találkoztam.
A 95-ös budapesti fellépés tovább fokozta bennem azt az érzést, hogy "Ilyen állat pedig nincs!": Ane H göndör hajzuhatagban hörgött, egy basszusgitáros és egy dobos kíséretében, miközben STR baseball sapkában (!) keverte az elektronikát a háttérben.


Az első albumhoz hasonlóan a 1991-es Grow - Speed - Injection is a Machinery kiadónál jelent meg, továbbra is eklektikus, összetett hangzással.
A 90-es évek közepén az európai kiadást a Sub/Mission Records végezte. A Combat Shock (1993), a Killer (1996) albumok, Pale Torment EP (1994) során egyre inkább kísérleti, elvontabb lett zene, de továbbra is metálból származó gitárminták és a zúzós elektronika játszotta a főszerepet.

1997-ben megjelent még egy koncertalbum (Five In Japan), illetve 1996-ban és 1999-ben egy-egy válogatáslemez (WreckRare & Unreleased) a Metropolis Records jóvoltából, aztán néma csend...
Hatalmas traumát okozott egyébként az, hogy amikor barátnőm (95 körül, azóta már a feleségem) svájci cserediákokat fogadott, akkor fogalmuk nem volt arról, hogy ki, vagy mi az a Swamp Terrorists (mellékesen megjegyzem, hogy még a Delay-t sem ismerték...).
Azóta már nemcsak a hazájukban, de - sajnálatos módon - a nagyvilágban is kevesen emlékeznek a Swamp Terrorists egyedi világára...