2011. máj. 7.

Klutæ interjú

Az alábbi interjú 2011. május 3-án készült, többszöri e-mail levélváltás során. A "beszélgetés" apropója a hamarosan megjelenő - és jelenleg már előrendelhető - Electro Punks Unite album volt.

AlanTheWild: Milyen körülmények között, hogyan született meg a Klute/ Klutæ (egy azonos nevű drum and bass együttes miatt változtatta meg Claus Larsen a projekt nevét - a szerk. megjegyzése)? Véletlen volt, vagy tudatos döntés, hogy más jellegű zenei projektet indítottál el a Leæther Strip mellett?
Claus: Az egészet Talla 2XLC (a Zoth Ommog kiadó főnöke) kezdeményezte. Megkérdezett, hogy miért nem indítok el egy örült, vad hangzású projektet. Tisztán emlékszem, hogy éppen Frankfurtban voltam amikor ez történt. Az első EP dalait meg is írtam és fel is vettem egy hónappal később. Nagyon inspiráló volt, hogy sokkal spontánabban dolgozhattam, ez teljesen új munkastílust jelentett számomra. Ettől lett punkosabb a hangzás, visszatértem egy kicsit a tinédzser éveimhez.

AlanTheWild: A korai Klutæ dalok egyszerű felépítésűek,"elnagyoltak", telepakolva kemény, metálos gitár-mintákkal, mindez nagyon punkos hatást keltő egyveleget alkotva. De a későbbi kiadványokon található dalok, sokkal kidolgozottabbak. Némelyik akár Leæther Strip dalként is kiadható lenne, pl. a We Are Sinners a Hit'N'Run albumról. Néhány olyan cinikus, szarkasztikus, provokatív témaválasztású Leæther Strip dal is született az elmúlt évek alatt, melyek minden gond nélkül lehetnének Klutae szerzemények is (pl. Pissing On My Territory, Dirty Little Secret, Life Is A Kick In The Balls). Hogyan tudnád meghatározni a jelenlegi különbséget a Leæther Strip és a Klutæ között?
Claus: Igen, ez valóban így van. A legfontosabb alapelv, hogy a Klutæ dalok továbbra is sokkal spontánabb módon születnek- A Leæther Strip és a Klutæ dalok stílusa néha átfedésben van, közelednek egymáshoz, de mindenki tudja, aki ismeri a Klutæ-ot, hogy mindkét projekt mögött én vagyok, így előfordulhatnak ilyen "áthallások". Mindkét projekt esetében az ötletek tőlem származnak, így véleményem szerint ez nem jelenthet problémát.

AlanTheWild: Van bármilyen eltérés a felvételi, dalszerzési, komponálási folyamatokban ha egy Klutæ dalt készítesz éppen, összehasonlítva a Leæther Strip "menetrenddel"? Pl. eltérő eszközök, hangszerek; kevesebb/több idő stb.? Mikor és hogyan döntöd el, hogy az adott dal melyik projekt keretében kerül publilásra?
Claus: Mielőtt hozzálátok az adott dal kidolgozásához, már az ötlet felmerülésekor tudom, hogy melyik projekthez fog tartozni. Ugyanazt a felszerelést használom mindkét esetben, de igyekszem másképp, más módon, eltérő koncepció szerint alkalmazni őket amikor Klutæ dalt készítek. Sokkal inkább "arcba tolós" stílusban készülnek a Klutæ dalok, több basszus és gitár minta is "engedélyezett" ebben az esetben. Az elkészítés ideje pedig - nagy általánosságban - fele annyi egy Klutæ track esetében, mint a Leæther Strip-nél. Nem ülök órákat gombokat csavargatva ilyenkor, nemúgy mint a LS esetében, ahol sokáig próbálgatom a dolgokat. A Klutæ az én kis laza játszóterem...


AlanTheWild: Különböző értékesítési csatornákat felhasználva dobtad piacra az új dalokat. Kiadtál egy digitális kislemezt – Slippery When Dead EP – , az album finanszírozása érdekében. Az Electro Punks Unite Európában közvetlenül tőled rendelhető meg, szerzői kiadásban, míg a WTII Records adja ki az Egyesült Államokban. A Black Rain kiadó egy exkluzív bakelitet adott ki. Miért választottad ezt a megosztott értékesítési stratégiát?
Claus: Már rég ki akartam próbálni valami hasonlót, de szerződésben voltam, így erre eddig nem volt lehetőség. Nem leszek fiatalabb, így ideje volt lépéseket tenni a dolog érdekében. Úgy akartam kiadni ezt az albumot, hogy közvetlenül a hallgatóimmal, az európai barátaimmal kerüljek kapcsolatba, elsőként ők jussanak hozzá a lemezhez, de az egész világra vonatkozó terjesztés túl nagy falat lett volna számomra. Ezért kérdeztem meg a WTII Records-ot, hogy érdekli-e őket az album Európán kívüli terjesztése, amit ők örömmel fogadtak. Azért is velük működik együtt, mert az az új album jelentős mértékben merít inspirációt a régi chicago-i ipari hangzásból, ami egyértelműen hatással volt rám.AlanTheWild: A Klutae jelenleg az Alfa Matrix kiadóval áll szerződésben. Miért nem ők adják ki az új lemezt? Milyen a kapcsolatod jelenleg a kiadóval?
Claus: Az új Klutae album kiadására nem az Alfa Matrix-szal szerződtem, csak a Hit’N’Run albumra vonatkozóan volt szerződésünk. Egyébként az Alfa Matrix és közöttem a kapcsolat teljesen rendben van, nincs semmilyen probléma, jelenleg is ők adnak otthont a Leæther Strip-nek. Egyszerűen csak szükségét éreztem annak, hogy kipróbáljam a zenekiadás ezen módját is, erre pedig most lehetőségem is volt.

AlanTheWild: A tavalyi évben tettél egy olyan kijelentést, hogy az Electro Punks Unite album lesz az utolsó Klutæ nagylemez. Továbbra is ez az álláspontod?
Claus: Igen, lehet hogy ez lesz az utolsó. Nem tudom azonban ezt 100%-os magabiztossággal állítani és nyitva kívánom hagyni a visszakozás ajtaját. Ha az album sikeres lesz - remélem az lesz - akkor szinte biztos, hogy megpróbálok új Klutæ dalokat rögzíteni. Az hogy most úgy döntöttünk, hogy Klutæ koncertek is lesznek (az első M'era Luna fesztiválon - a szerk. megjegyzése) először a projekt történetében, lehet hogy arra inspirál majd, hogy új dalokat írjak. Minden a hallgatóktól függ. Ha többet szeretnének, akkor ezt jelezniük kell. Messze ez a legjobb Klutæ album, egyáltalán nem kell szégyenkeznem miatta.


AlanTheWild: Van terv, szándék a korai Klutæ anyagok (Explicit, Excluded, Excel) újrakiadására? Jut eszembe! Miért nem "ex" előtaggal kezdődik az utolsó - Hit'N'Run - és az új album címe? ;)
Claus: Látni akarom, hogy van-e komolyabb érdeklődés a Klutæ iránt mielőtt az régi anyagok újrakiadásán kezdek gondolkozni. Az "ex" dolog a 90-es éveké volt... ;) 

AlanTheWild: Klutæ-ként is színpadra lépsz ebben az évben. Csak Klutæ dalok lesznek a koncertmenetben vagy Leæther Strip dalokra is számíthatunk? Kurt veled lesz a színpadon a Klutæ koncerteken is?
Claus: Igen, Kurt lesz a billentyűk mögött a Klutæ koncerteken is. Tervezem, hogy néhány Klutæ-osabb LS dal is elhangzik majd ezeken a koncerteken, pl. a What’s Hell Really Like, The White Disgrace, Black Gold stb.

AlanTheWild: Az utolsó kérdés: Milyen Leæther Strip tervek vannak az idei évre?
Claus: A következő Strip album munkálatai jelenleg is folynak és - ha minden jól megy - a Halloween-re kiadásra is kerül. A címe Untold Stories – The Melancholic Sessions lesz. Remélhetőleg sok koncerted tudok még idén adni. A hátam meglepően jól viselkedik, így minden felkérést megfontolunk és ha lehet, elfogadunk. Szeretnénk több meghívást kapni Kelet-Európába is! De szívesen megyünk bárhova, ahol látni akarnak minket! Itt lehet felvenni velünk a kapcsolatot: leather_strip (at) vip.cybercity.dk

=====ENGLISH VERSION=====

AlanTheWild: How was the idea of the Klute/ Klutæ project born? Was it accidental, or did you deliberately try to sound differently from your main project – the Leæther Strip?
Claus: It all started because Talla 2xlc (former Zoth Ommog boss) asked me why I didn’t start a crazy and wild side project. I was down in Frankfurt for a visit, and I remember it clearly. The fist EP was written and recorded a month later. It really inspired me to be so spontaneous, and it was a new way of working for me. It made the “punk” I used to be on my teens return.

AlanTheWild: The early Klutæ tracks are simpler, rougher, more packed with sampled heavy guitar riffs with very punk attitude. But on the later releases the tracks are more developed. Some of them could be published as Leæther Strip tracks too, for example We Are Sinners from the Hit'N'Run album. And there are some cynical, sarcastic LS songs  born in the last few years which could be Klutae songs (Pissing On My Territory, Dirty Little Secret, Life Is A Kick In The Balls etc.), too. How can you determine the current difference between the LS and the Klutae?
Claus: Yep that’s true, but I kept working in that spontaneous way on the Klutæ songs, and I know before I start to write a song, if it’s a Klutæ or if it’s a Strip song. Sometimes the styles overlap but everyone who knows Klutæ, is aware  that both bands are me, so that’s bound to happen. It all comes from the same source and I think that’s ok.

AlanTheWild: Are there any differences in the recording/writing/composing processes if you create a song for Klutae compared to Leaether Strip? For example different equipment, less/more producing time etc. When do you decide on which project you will release a song?
Claus:  I use the same Equipment as I use for Leæther Strip songs, But I try to push myself into another direction and mood when I write the Klutæ stuff.
In a more “In your face” and sampled bass and guitar is also allowed. I also takes half the time for me to write a Klutæ song. I don’t sit for hours and hours turning knobs as I do with Strip songs. It’s my playground.

AlanTheWild: You tried to market the new Klutæ tracks in different ways: You released a digital only single – Slippery When Dead – just before the album, in order to help the pre-financing, producing the new album. You will release Electro Punks Unite in Europe as a self-released album, and WTII Records will release it in the US. Black Rain released a special Klutae vinyl too. Why have you chosen to separate marketing strategies?
Claus: I’ve wanted to try something like this for a long time, but I’ve been under contract so that wasn’t possible. I’m not getting any younger either so it was time to try it. I wanted to release this album firstly and directly to my loyal listeners and my friends here in Europe, but taking on the rest of the world would be too big of a mouthful so I asked WTII  Records if they were interested in releasing it worldwide minus Europe, and they were really happy to get it.
I also asked them because the new album is inspired by the old Chicago industrial sound, and the impact that sound have had on me.

AlanTheWild: Klutae is currently signed to Alfa Matrix. Why will not Alfa Matrix release the new material? What is your relationship with your label currently?
Claus:  The new Klutae album is not signed to Alfa Matrix, only the “Hit’n’Run” album is.  Alfa Matrix and myself is on fine terms, there is no problems at all, and it’s still the home of Leæther Strip. I just needed to try this way of releasing it, now that I had the chance.

AlanTheWild: Last year you made the comment that the Electro Punks Unite album might be the last Klutæ album. Is this the last Klutæ album or not?
Claus:  Yes It just might be the last one. I can’t tell you 100% and I want to leave a door open. If this album is the success I hope for it to be, I will for sure
Try to record Klutæ again. Also now that We’ve decided to play live as Klutæ for the first time, it might inspire me to write more songs.
It’s actually mostly up to the listeners. If they want more they need to show me. This is by far the best Klutæ album made and I am not ashamed to say it.

AlanTheWild: Any plan to re-release the previous Klutæ material (Explicit, Excluded, Excel)? By the way! Why do not you begin the last (Hit'N'Run ) and the new album title with the “ex” prefix? J
Claus: I want to see if there is any interest in Klutæ still before I start to think about re-releasing the old stuff. The ”ex-thing” was a 90’s thing J

AlanTheWild: You will perform live as Klutæ this year. Will you play only Klutæ tracks or will the setlist contain Leæther Strip tracks, too? Will Kurt be on stage with you on these Klutæ concerts, too?
Claus:  Yes Kurt will be on the key’s with Klutæ too. And yes I plan to play some of the “Klutæ’ish” Strip songs in the set too.  Maybe “What’s hell really like”, “The white disgrace”, “Black gold” and so on.

AlanTheWild: And the last question: What is your plan for this year as Leæther Strip?
Claus:  The next Strip album is in the works and will be, if all goes as planned, released on Halloween this year. Title will be “Untold Stories – The Melancholic Sessions”. And hopefully a lot more concerts too J . My back is doing really well so we are taking all the bookings we can get. We really hope to get more bookings in eastern Europe too. But we’ll play anywhere we’re booked really.
Here is our booking email if anyone’s interested:  leather_strip@vip.cybercity.dk
KIEGÉSZÍTÉS:
Az album európai verziója közvetlenül Claus Larsen-től rendelhető meg!
Az első 250 megrendelő felvarrót és matricát kap ajándékba!
19€-t kell PayPal-on keresztül eljuttatni a leather_strip (at) vip.cybercity.dk címre!