2012. ápr. 9.

32Crash

Veterán belga zenészek, analóg hangzás, mely 70-es évekbeli sci-fi filmek aláfestő zenéje lehetne... Ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy a 32Crash friss lendületet ad(hat) jó néhány, jelenleg futó ötlettelen projektnek?!
Bár ellentmondásosnak tűnhet ez az állítás, de Jan D'Hooghe (Vive La Fête, Implant) Len Lemeire (Implant) és nem utolsó sorban Jean-Luc De Meyer (Front 242) együttműködése garantáltan megkülönböztethető, azonosítható napjaink alternatív elektronikus színterén.
Picture taken by Fabienne Cresens
A 32Crash electro clash, punk, coldwave, EBM - néha törzsi ritmusok, szinti-pop hatások - egyvelege, amit ráadásul egy időutazós, a 2107-es eseményeket elmesélő kerettörténetbe foglaltak a projekt indulásakor.
Az űr, a sci-fi ilyen mértékű - külsőségekben is megnyilvánuló alkalmazása - nem példa nélküli zenei projektek, együttesek esetén. Gondoljunk csak a S.P.O.C.K-ra. A 32Crash esetében azonban egy sötét(ebb) zenei világ segítségével kapunk képet arról, hogy mit történt az emberiséggel az idegenek támadása után. De persze ezt sem kell - nem is lehet - komolyan venni, de azért - általában elmondható - mélyebb társadalmi üzeneteket próbál a belga trió megfogalmazni.
Az Alfa Matrix által - megszokott módon - okosan felvezetett, piacra dobott zenei projekt első kiadványa 2007-ben jelent meg. A Humanity EP 4 dalt tartalmazott a közelgő nagylemezről és remixekkel, 2 exkluzív dallal egészült ki.
A Isomodia és a Merlin's Gun pont a két "nagyágyút" képviselte az albumról: ez a két talán legjobb dal a nagylemezről.
De szerencsére maradt ott is bőven kellemes hallgatnivaló!
A dalok rövidek, intenzívek és nem mondhatjuk, hogy csak De Meyer hangjára koncentrálnának, többször is találkozhatunk fantasztikusan jól eltalált melódiákkal, pl. a www.hide esetében!
A steam punk hangulat az Weird News From An Uncertain Future album hallgatása közben is folytatódik, szintje látjuk magunk előtt az olajtól csöpögő, viktoriánus gépezeteknek tűnő, mégis a hiperűr átszelésére alkalmas űrhajókat.
Szabadon csapongó stílusgyakorlatokkal teszik élvezetessé: pogozós Fast Crash és Propaganda, francia nyelvű new wave Hérissons Et Porcs-Epics, rockos(abb) hangzású cold wave Dust And Drought.

Ezt a változatos hangzást fokozzák tovább, az Alfa Matrix-nál már megszokott limitált példányszámú 2CD-s változat bónuszlemezén található remixek, verziók,
 A  2011-es Y2112Y album (részletesebb recenzió itt olvasható) a tematikus keretet továbbra is fenntartja, zeneileg sincs változás (továbblépés?). Ízlések és pofonok - a közhely szerint különbözőek -, de nekem az első album jobban elnyerte a tetszésemet. Ez nem azt jelenti, hogy nem találhatunk a nagylemezen jó dalokat, mindössze az első album után nem "üt" annyira a poszt-apokaliptikus tematika, De Meyer érces hangja és a - kétségkívül egyedi - punk, new wave, EBM kombinációban kiteljesedő elektronika.
Az analóg elektronika érces hangjai, gyakran gitárt imitáló futamai - és néha a valódi gitár riffek (lásd. Aliens On Earth) - szintén megszokottá kezdenek válni a nagylemez végighallgatása során.
A belga "anyakiadó" és Black Rain együttműködésében egy bakelit is napvilágot látott 2012-ben (illetve letölthető, digitális kiadványként), mely 6 (a letölthető verzió esetén 8) máshol nem elérhető remixet tartalmaz.
A Front 242 elmúlt évekbeli aktív koncertezése mellett De Meyer a 32Crash-sel is vállalt koncerteket, így nemcsak a stúdióban, hanem a színpadon is meghallgathatjuk a jövő krónikáit, beszámolóit!


2012. április 27-én, a Black Head Agency jóvoltából, az Industrial Booom! - Reboot fesztivál keretében a 32Crash elröpít minket a jövőbe. Nézzük meg együtt mi vár ránk ott!