2011. dec. 6.

First Aid 4 Souls - Selected Electro Works Vol. 1 Psy Acid

Nálam a goa/psy trance ismerete kimerül a Juno Reactor néhány albumában, így nagyon óvatosan kezdtem a First Aid 4 Souls ingyenesen és hivatalosan (!) letölthető Selected Electro Works kiadvány első részének meghallgatásához, mivel az alcím szerint psy és acid művek vártak rám.
Az Islandlwana - és később a Space Shaman - hangjai kicsit megnyugtattak, hogy az előbb már említett Juno Reactor hivatkozási ponttal jól meghatároztam magamnak, hogy mire számíthatok: keleties vagy éppen gregorián hatású vokál, törzsi ritmusok, trance-es dallamfutamok.
Mindenképpen ki kell emelnem, hogy az előre rögzített stílushatárok ellenére változatos hangulatú dalokkal találkozhatunk.
Vannak teljesen techno, trance területre vezető momentumok, pl. Deutsch Bangladesh, God, Money And You de szerencsére nem happy rave hangulatot teremtve. A Monolithix, Eclipse nyugodtabb atmoszférát jelenítenek meg, ambient jellegükkel számomra a Delerium-ot, Violet Arcana-t (Coatlicue, Solar Cell, Digital Alchemy) idézték meg.
Mivel lehet, hogy egyes olvasók elsiklottak az első bekezdés tartalma felett, újra kiemelném: az album ingyenesen (ez még nem meglepetés) ÉS hivatalosan letölthető a First Aid 4 Souls és az Electro Arc kiadó jóvoltából innen: hivatalos letöltési hely.
Természetesen elfogadva az előadó döntését, kicsit keseregnék az ingyenes letöltésen, mert ennek alapján az átlagos zenehallgató esetleg a kiadvány minőségére asszociálna. Nagyon remélem, hogy később az Electro Arc kiadó esetleg kiadja a teljes sorozatot fizikai - CD - formátumban is!
Miközben hallgattam az albumot, azon tűnődtem, hogy miért lett a hozzáállásom pozitívabb, lettem hirtelen befogadóbb az egyértelműen a populárisabb elektronika irányából érkező kiadványra?! Első lehetőség, hogy öregszem és az alternatív elektronikát védelmező radikális álláspontom gyengült meg az elmúlt évek (évtizedek) alatt. Másik opció, hogy Gazdag István, a First Aid 4 Souls tudta becsomagolni a nekem "stílusidegen" zenéket úgy, hogy az mellékhatások nélkül is fogyasztható lett számomra.
Ez utóbbi ok mellett döntöttem...

A Selected Electro Works első részére úgy tekintek, mint a számomra érdekes következő rész bevezetőjére. Az elektronikus zenei populárisabb, trendibb ágaira fogékony hallgatóknak azonban kötelező darab!
ATWEMRS: 5