2013. márc. 17.

First Aid 4 Souls - Beyond The Galaxy

A sci-fi és az elektronikus zene természetes kombinációt jelent, amit már sokan kiviteleztek a gyakorlatban. Olyan témalehetőség ez, amiből nagyon nehéz valami újat, egyedit létrehozni, mivel minden aszteroida mögött ott leselkedik az unalom, a sablonosság mindent elnyelő szingularitása.
Így tehát a legfontosabb kérdés az, hogy a Beyond The Galaxy el tudja-e kerülni ezen végzetes gravitációs erő hatását?
A 2011-ben megjelent Deathstep után 4 (!) ingyenes (!) stílusgyakorlat
is megjelent a First Aid 4 Souls-tól és most itt az új "hagyományos" stúdióalbum az Electro Arc kiadó gondozásában.
A Beyond The Galaxy - címének megfelelően - a tudományos fantasztikum tematikájára épül, rengeteg sci-fi utalással, jellemzően futurisztikus hangulatot kínálva, így a Deathstep sötétebb, iparibb hangulata csak ritkán köszön vissza (pl. Chaos Cultist).
A Gemini és a Visitors space-electro-ja bármely 90-es évekbeli csúcs sci-fi kísérőzenéje lehetne. Az elsőnél kristálytiszta hangok, robotvokál, lüktető energia-impulzusok vezetik fel az albumot, míg az utóbbi a technoid - már-már trance - hangzás felé sodor minket, amit szerencsére a torzított vokál kicsit visszahúz a sötétebb dimenziók (hellelectro) felé.
A Brave New World, az Alien Implant a totális crossover területére sodor minket: elektronika, HC gitárzúzás, dühös - már-már punk - vokál. A Brave New World még azt a "bűnt" is elköveti, hogy dubstep elemek jelennek meg benne... ezért nagyon nehéz kimondanom, hogy ez az egyik kedvencem az albumról...
De utazásunk jelentős része az űr békésebb szektorait érinti (pl. Nebula, Here Comes The Light, Vimana Grha, Massaraksh, Quiddity, Android), ahol a nyugodt(abb) ambient, IDM, electro, szinti-pop az úr.

Gazdag Istvántól megszokott módon különböző zenei hatások érvényesülnek, jelennek meg - akár egy dalon belül is - egészet alkotva. De a Deathstep-től eltérően itt talán szűkebb a zenei játszótér, ami egy konceptalbum esetében minden bizonnyal tudatos döntés. Továbbra is igaz: a First Aid 4 Souls azoknak ajánlott, akik bátran belemerülnek a különböző elektronikus zenei ködökbe, bármilyen eredetűek is legyenek azok. De akik kicsit a múltba révedve, párás szemekkel vágynak az old-school újraéledésére, azok is meglepődve fogják észrevenni, hogy leköti figyelmüket a Beyond The Galaxy által kínált diemenzióugrás élménye.
Akit a lemez koncepciója, kialakulásának körülményei érdekelnek, annak mindenképpen ajánlom az indust.hu friss, ropogós interjúját!

Elő a kedvenc sci-fi könyvekkel, képregényekkel! A Beyond The Galaxy tökéletes hangulatot teremt egy vérengzős Warhammer, vagy éppen epikus, grandiózus Alapítány történet olvasása közben. 
ATWEMRS: 7